Ernest Israëls: Innovaties

DE ZONNEHAARDWONING

De Zonnehaardwoning is een concept om met eenvoudige en betaalbare bouwkundige ingrepen duurzame en energieneutrale woningen te realiseren. Het idee is door Ernest Israëls (BOOM Delft) en Guus Westgeest (TU Delft) ontwikkeld.
 
Filosofie
 
Waarom nog een volledige cv-installatie aanleggen in een zeer goed geisoleerde woning? Het geld dat daarvoor nodig is, kan beter geinvesteerd worden in duurzame energie.
Veel mensen willen graag een gezellige haard om in de lente en de herfst een beetje warmte te hebben. Het blijkt dat je met die haard een moderne, zuinige woning makkelijk ook in de winter comfortabel houdt. Een CV-installatie is dus niet meer nodig.
Een grote zonneboiler levert in lente, zomer en herfst voldoende warm-tapwater. In de winter kunnen we uit de rookgassen van de haard de warmte halen voor het restje tapwater-verwarming dat de zon dan niet levert.
Zo komen we tot de Zonne-Haard-Woning: een nieuw concept met vertrouwde technieken!

 

 

WARMTEOPSLAG

In 1996 bedacht Ernest Israëls een plan met thermische zonnecollectoren en ondergrondse opslag op hoge temperaturen om zo een wijk energie indifferent te maken, zo noemde hij dat toen nog. Nu gaan we dat concreet realiseren om zo het hele dorp Nagele energie neutraal te kunnen maken.
 
2018
Met het plan "Nagele in Balans" heeft BOOM in samenwerking met Sacon, Innax en de Hogeschool Windesheim de prijsvraag van Energielab Nagele gewonnen. Zowel de jury als de dorps-bewoners zetten dit plan op de eerste plaats.

VERTICAAL COMPOST TOILET

The compost toilet fits perfectly in the filosophy of autonomy. No pipes or cables are needed to make this toilet function and therefor you can place it whereever you want.
The concept of this vertically organised toilet is made by MattonOffice with Ernest Israels, and produced by Joep van Lieshouts´ AVL. The toilet is based on the first floor, in the vertical cylinder a contruction of ventilation pipes provides the oxigene needed for the proces of composting. After toilet use, put in a hand of straw for ,flushing´. Through the window you can follow the process of composting from downstairs in the living.
After some years you can harvest your compost and use it to grow vegetables.